Notiser

Solceller och utmaningar

”Jag glömmer aldrig din idé om att lägga solceller på varvsbyggnadernas tak.” säger han ”Finns det några studier om vilka effekter som stora fastighetsägare skulle kunna utvinna, och de ekonomiska resultaten av sådana investeringar skulle ha?” , ”Dels om man enbart producerar el dels om man i förlängningen också lagrar den i form av vätgas?”

Det är en spännande diskussion, Jag har varit och träffat honom förut. Han bor på en Ö och alla som bor där känner mycket för ön och hur den fungerar. Man måste ta sin egen båt ut men annars sker nästan allt tillsammans.

Men för elen måste man lita på Ellevio och det är klart att det var skönt att få ledningen till fastlandet och tryggheten med elförsörjning men den har också fallerat. Så nu med solceller som katalysator gror den där möjligheten att ”Göra egen energi”.

Ibland kommer också tanken ”Man skulle ju kunna vara själv försörjande”. Jag tycker verkligen illa om den tanken, jag vill hellre se att varje litet micronät hjälper till hela systemlösningen. När varje löv faktiskt ser till att hela trädet fungerar.

Från systemhåll och tyckare ser man tyvärr snarare den här utvecklingen som nått man inte skall hjälpa fram utan man skall istället på klassiskt maner bygga super infrastruktur som klarar allt med argumentet att det lyser faktiskt inget på solpaneler i december.

Vad tycker du som läser detta? Hör av dig till mig skall vi bygga en samfällighet ihop?

Vi fortsätter vår diskussion:

vätgasbiten är nog långt ifrån färdig den beror ju verkligen på men vätgas sverige jobbar på https://www.vatgas.se/om-oss/ och inlandsbanan pratar vätgas el tåg.

Att solceller ger el som ger värde finns hur många beräkningar som helst på och du kan få hur många offerter du vill eller t.om bara klicka in taket https://energiradgivningen.se/solkartan/ Solkartan energiradgivningen.se

Så värdet beror ju helt på om du kan använda all el själv så får du ju 1.30 per kwh men skall du sälja elen får du bara några ören.

För er del så skulle det ju vara mest coolt att göra en energigemenskap av det hela ön och kunna samarbeta.

Tack! Men det kommer väl krävas mycket energi ändå… det jag ser är solceller på bostadshus, och storskalig vindkraft, men övriga fastigheter? Om man skulle lägga solceller på 60 000 000 m2 vilken effekt motsvarar det? Kan man dessutom lagra den över tid som vätgas, har någon räknat på det vore värt?

Solshoppen ger dig 335W/(1.690*0.996) 200W/m2 ger dig 12TW installerad effekt. och en Watt ger som bäst i sverige 1kwh per år dvs 60 TWh vi gör av med mer än 100Twh nu och kanske till och med 500Twh när vi elkonverterat hela landet.

Svenskt näringsliv framtidens elanvändning

Faktablad: Framtidens energi naturskyddsforeningen